jak upiec ziemniaki w piekarniku

Ziemniaki to podstawowe, lubiane dosłownie przez wszystkich warzywa. Niepotrzebnie zyskały miano wysokokalorycznych i niezdrowych produktów. Uchodzą za tuczące, dlatego osoby, które przechodzą na diety i kompletnie nie znają podstawowych wartości odżywczych różnych produktów, zazwyczaj totalnie z nich rezygnują, zastępując je samymi kaszami i brązowym ryżem. A to błąd, bo ziemniak sam w sobie nie jest odpowiedzialny za podwyższanie masy ciała.

To uzupełniające go dodatki sprawiają, że tworzone z niego potrawy zazwyczaj uznaje się za wysokokaloryczne, nieodpowiednie dla osób, które właśnie się odchudzają. Mało który Polak jest bowiem w stanie zjeść ziemniaki bez żadnych dodatków lub podane z samą rybą czy chudym mięsem. Zawsze polewamy je tłustymi sosami czy masełkiem, przez co kilkukrotnie podwyższamy ich ogólną kaloryczność. A jeśli chcielibyśmy jeść je jednak bez żadnych wyrzutów sumienia, powinniśmy zmienić stosowaną obróbkę termiczną.

Zamiast w normalny sposób gotować te standardowe warzywa, zacznijmy je po prostu przygotowywać w swoim piekarniku. Dzięki temu będą chrupkie i jednocześnie soczyste. Wspaniale sprawdzą się zarówno w roli dodatku do pełnowartościowego obiadu, jak i jako niewielka przekąska, zastępująca nam sklepowe chipsy czy chrupki. A jak upiec ziemniaki w piekarniku? Jeśli nie potrafimy tego zrobić, zaraz wszystkiego się nauczymy.

Na pewno mieliśmy już okazję skosztować pieczonych ziemniaków. W smaku przypominają one klasyczne frytki, zwłaszcza gdy przyprawimy je ostrą lub słodką papryką i posypiemy świeżymi ziołami, a później podamy w towarzystwie samodzielnie przygotowanego, domowego ketchupu lub sosu czosnkowego. Taka prosta zmiana, polegająca na zastosowaniu piekarnika, pozwoli nam na zaoszczędzenie sporej ilości kalorii.

Pieczone ziemniaki są bowiem dobre i dla naszego zdrowia, i dla naszej sylwetki. Nie są tak tuczące jak smażone na oleju frytki, a jako że smakują podobnie, równie dobrze zaspokajają nasz apetyt i zadowalają nasze podniebienie. Pieczone ziemniaki zachowują również znacznie większe ilości właściwości odżywczych.

pieczone ziemniaczki

Możemy przygotowywać je na wiele ciekawych sposobów, zmieniając chociażby rodzaj przypraw czy dodając do nich inne warzywne produkty. Za każdym razem będą smakować świetnie – stając się dla nas zupełnie samodzielnym daniem, lub typowym obiadowym dodatkiem.

Jeśli do tej pory nie przygotowywaliśmy ziemniaków pod taką postacią, na samym początku przetestujmy podstawowy i najprostszy przepis. To on pokaże nam, jak upiec ziemniaki w piekarniku i wydobyć z nich całą głębię smaku. W pierwszej kolejności zajmijmy się umyciem swoich warzyw. Nie powinniśmy ich obierać ze skórki, w której zwykle kryje się największa ilość substancji odżywczych. Jeśli jednak widzimy, że nasze ziemniaki nie wyglądają zbyt dobrze i pokryte są licznymi plamkami i brzydkimi kropkami, możemy wyszorować je pod bieżącą wodą miękką gąbką lub czystym druciakiem, aby zetrzeć z nich większość niedoskonałości i zabrudzeń.

Następnie podzielmy je na mniejsze kawałki. Możemy pokroić je w małe talarki lub ćwiartki. Takie cząstki umieśćmy w większej misce lub garnuszku i zacznijmy tworzyć dla nich smaczną marynatę. Zalejmy kawałeczki prawdziwą oliwą z oliwek bądź, jeśli akurat nie mamy jej pod ręką, zwykłym olejem rzepakowym. Dodajmy też swoje ulubione przyprawy – sól i pieprz, a także słodką paprykę, chilli, oregano, bazylię lub paprykę wędzoną. Wszystko dobrze ze sobą wymieszajmy.

Jeśli lubimy mocniejsze smaki, możemy też wcisnąć do swoich ziemniaków kilka ząbków czosnku – wcześniej je obierając. Teraz, gdy nasze warzywka są już prawie gotowe, potrzymajmy je w marynacie przez kilkanaście minut. W tym czasie możemy przygotować dla nich blaszkę, aby po upływie kwadransa od razu je upiec.

jak upiec ziemniaki

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

Otóż skoro nasze warzywa leżakują już w marynacie, my możemy wyciągnąć na blat blaszkę do pieczenia i umieścić na niej papier lub posmarować ją masłem lub niewielką ilością oleju. Następnie umieśćmy na niej swoje ziemniaki pokrojone w ćwiartki bądź talarki. Rozłóżmy je na blaszce w taki sposób, aby w żadnym miejscu się ze sobą nie stykały. Od razu też nagrzejmy swój piekarnik do temperatury około 190 stopni C.

Możemy też włączyć termoobieg i później umieścić swoją blaszkę z warzywami w piekarniku. Pieczmy je przez około pół godziny. Sprawdźmy następnie, czy ziemniaki są już gotowe, wbijając w nie widelec. Jeżeli bez problemu będziemy mogli wcisnąć go w masę – ziemniaczki są już perfekcyjnie upieczone i możemy się nimi zajadać.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here